Massaal UNDO congres gaat door, al is nog de vraag in welke vorm

Het College van Bestuur van de Universiteit van Doesburg heeft een datum aangekondigd voor het grote UNDO Congres, de jaarlijkse bijeenkomst die eerder door de corona-epidemie was uitgesteld. Mogelijk is dit een teken dat de normaliteit terugkeert op de UNDO.

Of het congres, waarvoor normaal zo’n achtduizend personen bijeenkomen, op gewone wijze zal plaatsvinden, is nog lang niet zeker. De bijeenroeping van het congres werd woensdag aangekondigd in een triomfantelijk maar kort persbericht, met als enige concrete feit de startdatum: 22 oktober. Hoe lang het congres dit keer duurt, en in welke vorm het zal plaatsvinden, werd niet bekendgemaakt.

Normaal is de congres een tiendaagse bijeenkomst van zo’n drieduizend vakgroepvertegenwoordigers, met gelijktijdig een sessie van tweeduizend adviseurs, en nog eens duizenden assistenten en journalisten.

Gezien het besmettingsgevaar lijkt het erg gewaagd om zoveel duizenden, waaronder ook hoge politieke en militaire leiders, uit alle hoeken van het land te laten samenkomen. De corona-epidemie is op dit moment weliswaar deels onder controle, maar een nieuwe uitbraak is nooit uitgesloten.

Grote Hal

De Grote Hal. Een ontwerp van de Duitse architect Herr Dr Ernst Schinkentanz. De glazen hal dient als entree voor het hoofdgebouw van de Universiteit.

Er wordt dus volop gespeculeerd over de precieze invulling van dit congres, en of de tribune in de nieuwe Grote Hal zoals verwacht tot de nok zou worden gevuld. Volgens bronnen van persbureaus Bloomberg en Reuters zou het congres ingekort worden tot een week. Sommige media speculeerden ook over een online bijeenkomst.

Maar zo’n online congres lijkt onwaarschijnlijk, dat zou de hele symbolische waarde van de bijeenkomst onderuit halen. ‘Het doel van het UNDO-congres is om de wereld te tonen dat het unniversitaire leven in Doesburg weer normaal is’, aldus B. Vermeer, professor pandemisch recht van de Universiteit van Bergeijk. ‘Als ze de vergadering online houden, hadden ze haar niet uit hoeven te stellen en gewoon in maart kunnen houden.’

Ook gasthoogleraar en historicus Mit Druus zei dat hij ervan uitging dat hij het congres fysiek zou bijwonen. Druus meent dat het besmettingsgevaar zal worden beperkt met ‘speciale voorzieningen’. ‘Je kunt niet uitsluiten dat er volgende maand in een bepaalde provincie weer een ernstige uitbraak is’, aldus Druus. ‘Dan kan ik me voorstellen dat ze de vertegenwoordigers uit die provincie online laten deelnemen.’

Hoogtepunt

Het UNDO-congres wordt gezien als het hoogtepunt van het academische jaar aan de UNDO, al is de macht van de vertegenwoordigers slechts symbolisch. Toch houden UNDOvolgers de vergadering goed in de gaten: het is de plaats waar onderwijsbeleid wordt aangekondigd, belangrijk in de nasleep van de lockdowns, en waar te zien is wie in achting is gestegen of gedaald.

Een ander teken van normalisering is dat de veiligheidsmaatregelen aan de UNDO vanaf donderdag worden versoepeld. Zo geldt er niet langer een quarantaineplicht voor wie van buiten Doesburg komt, met uitzondering van de provincie Brabant of andere hoogrisicogebieden. Ook het dragen van mondkapjes is niet langer overal verplicht. De afzwakking van de maatregelen komt vlak voor de meivakantie en is mogelijk bedoeld om veel kapitaalkrachtige buitenlandse studenten te trekken.