Hoofddocent betaalt deel salaris terug

R. Muts, hoofddocent vergelijkende generieke taalfauten aan de  Universiteit van Doesburg, betaalt een deel van zijn salaris over 2013 terug aan de universiteit. Muts doet dat na vragen van Radio Helmond over privéritten die hij maakte met de universitaire dienstauto.

Muts gebruikte de universitaire dienstauto met chauffeur voor ritten naar onder meer Vermeer Spoeling BV in Maarheeze en Muts & Vermeer Onderdelen in Waspik. Hij is commissaris bij die bedrijven. Omdat de Belastingdienst de ritten ziet als privéritten, zou Muts er bijtelling over moeten betalen. Dat had hij tot nu toe nog niet gedaan. Nadat Radio Helmond hierover vragen had gesteld aan de universiteit, heeft Muts een deel van zijn salaris teruggestort. Om welk bedrag het gaat, wil de universiteit niet bekendmaken. Ook zegt de universiteit niet wat de precieze reden is van de terugstorting.

Ook een ander lid van het College van Bestuur, B. Vermeer en gastdocent en oud-student van de UNDO, Mr. Aso Thema gebruiken de dienstauto voor privéritten. De drie bekleden samen 230 nevenfuncties, waarvan enkele tientallen in het buitenland. In totaal kost het gebruik van de auto’s de universiteit 980.000 euro voor twee jaar.

Volgens een woordvoerder moeten de drie voor de meeste van hun bijbanen in Brabant zijn, of ze liggen langs de route tussen hun woning en de universiteit. Daardoor zou het extra aantal kilometers beperkt blijven. Uit een inventarisatie van Radio Helmond blijkt deze bewering voor een groot aantal van de bijbanen echter niet te kloppen. De universiteit houdt het aantal ritten niet bij en zegt niet te weten om hoeveel kilometers het gaat.

Toezichthouder verantwoordelijk

De Raad van Toezicht van de UNDO is verantwoordelijk voor de beloning en het vervoer van leden de Raad van Bestuur en ander personeel van de universiteit. Toezichthouder W. Buurtman zegt de details niet te kennen, maar geeft toe dat het hier een ‘onbegrijpelijke omissie’ betreft. ‘De totale schuld hiervoor ligt bij mij,’ aldus Buurtman.

Op de vraag hoe de fout is ontstaan: ‘Ik kom uit het bedrijfsleven, daar heb je zulke regels omtrent dienstauto’s niet.’ Buurtman, in het dagelijks leven denker, adviseur en allround expert benadrukt dat hij wil dat de kwestie de universiteit en Muts niet beschadigt. ‘Ik ben hiervoor verantwoordelijk.’

Minister

De Minister van Onderwijs zegt bij Universiteit Doesburg te gaan navragen hoe het zit met het gebruik van de dienstauto door leden van het college van bestuur. Zij laat dit weten in een reactie op het bericht van Radio Helmond over geknoei met het privégebruikt van de auto’s. De minister: ‘Ik ga bij de Universiteit Doesburg navragen hoe het zit met het gebruik van de dienstauto door leden van het college van bestuur.’