Geen builenpest bij patient UMCUNDO

De patiënt die afgelopen week in het Universitair Medisch Centrum van Universiteit Doesburg, het UMCUNDO, werd opgenomen met mogelijke verschijnselen van de builenpest heeft die ziekte niet onder de leden. De builenpest-maatregelen rondom de patiënt in kwestie zijn daarom in de loop van vandaag opgeheven. De patiënt heeft wel een andere vervelende ziekte, zo laat de woordvoerder van het UMCUNDO, B. Vermeer, weten.

De patiënt was onlangs op bezoek in een risicoland en vertoonde daarna verschijnselen van de builenpest. Waar de patiënt wel aan lijdt, wil het UMCUNDO niet bekend maken. De patiënt is gedurende drie dagen opgenomen geweest op een speciale verpleegafdeling voor mensen die mogelijk besmet zijn met de builenpest of andere vervelende virale infectieziekten.

Het builenpestvirus wordt overgebracht via lichaamsvloeistoffen en via onbeschermd direct contact. Sinds de builenpest-epidemie eind 2013 in Noordelijk West-Oezbekistan, zijn in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer zeventig mensen opgenomen geweest bij wie een builenpestverdenking gold. Het bleek steeds loos alarm.

Vier academische ziekenhuizen in Nederland zijn aangewezen als centra voor de opvang van mogelijke builenpestgevallen. Naast het AMC Budel zijn dat het HUMC in Helmond, het Bergeijk MC in Bergeijk en het UMCUNDO in Doesburg.