Bladder treedt af als rector magnificus

Sjef Bladder treedt terug als rector magnificus van Universteit Doesburg. Dat heeft de 94-jarige Helmondenaar, die op 29 mei werd verkozen, gisteren bekendgemaakt op een persconferentie.

Bladder wil zo snel mogelijk – tussen december van dit jaar en maart 2017 – een buitengewone vergadering van de raad van bestuur beleggen om een nieuwe rector magnificus te kiezen. Tot die tijd blijft hij rector magnificus van de UNDO. ‘De UNDO heeft herstructurering nodig’, aldus Bladder. ‘De raad van bestuur van de UNDO heeft me wel een mandaat gegeven, maar ik heb niet de steun van de volledige universiteit; de docenten, de studenten, het personeel. Daarom stel ik mijn functie ter beschikking.’

Bladder is met deze bekendmaking de kortst zittende rector magnificus van een Nederlandse universiteit in meer dan tweehonderd jaar. Tussen zijn aanstelling op 29 mei jongstleden en zijn aftreden vandaag zitten maar zeven dagen. Alleen G. Muts, die in de zestiende eeuw slechts vijf dagen rector magnificus was van de Universiteit Budel, en P. Buurtman, die aan het begin van de Franse overheersing twee dagen na zijn benoeming als rector magnificus van de universiteit Bergeijk onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen in café De Sleutel in Valkenswaard, hebben ooit korter van hun aanstelling kunnen genieten.

Aan het einde van de persconferentie liet Bladders advocaat weten dat zijn cliënt zal vechten voor een maximale financiële regeling. Die vergoeding kan oplopen tot achthonderdduizend euro per jaar, en gezien de vergevorderde leeftijd van Bladder, ook nog eens tot de dood erop volgt.

Volgens R. Muts, een van de initiatiefnemers van de UNDO, kan zijn organisatie ‘dergelijke bedragen nooit opbrengen.’ Muts zegt het onzin te vinden dat iemand van de leeftijd van Bladder nog op deze manier gecompenseerd zou moeten worden. Ook Muts’ mede-initiatiefnemer B. Vermeer heeft voor de gang van zaken geen goed woord over. Vermeer: ‘Wij kunnen dat geld wel beter gebruiken.’